Bijhyperhidrosis of overmatig zweten reageren de zweetklieren van het lichaam overmatig. Deze overactiviteit zorgt ervoor dat je veel zweet, op momenten en plaatsen waar anderen dat niet zouden doen. Soms veroorzaakt een medische aandoening of emotie (zoals angst) overmatig zweten. Voor veel mensen met hyperhidrose kan het een constante uitdaging zijn om de symptomen onder controle te houden. Het overmatig zweten dat gepaard gaat met hyperhidrose is normaal gesproken actiever in de handen, voeten, oksels en liezen vanwege de relatief hoge concentratie zweetklieren daar.

Welke soorten hyperhidrose zijn er?

Er zijn over het algemeen twee soorten hyperhidrose: focale en gegeneraliseerde.
  • Focale hyperhidrosis: bij deze vorm van hyperhidrosis is er sprake van plaatselijk overmatig zweten. Palmoplantaire hyperhidrose is bijvoorbeeld overmatig zweten van de voeten en handen.
  • Gegeneraliseerde hyperhidrosis: hierbij heeft het hele lichaam last van zweten.
Behandelingen voor hyperhidrosis kunnen de symptomen verminderen en je helpen om je leven weer onder controle te krijgen.

behandeling-hyperhidrose-belgië
Hyperhidrosis behandeling België
Devis express medespoir belgique

Gratis, vertrouwelijke offerte

Wat veroorzaakt overmatig zweten?

Hoewel neurologische, endocriene, infectieuze en andere systemische ziekten soms hyperhidrosis kunnen veroorzaken, komen de meeste gevallen voor bij verder gezonde mensen. Hitte en emoties kunnen bij sommige mensen hyperhidrose uitlokken, maar veel mensen met hyperhidrose zweten bijna elk wakker uur, ongeacht hun stemming of het weer.

Wat zijn de verschillende behandelingen tegen transpiratie?

Mensen die over het algemeen last hebben van overmatig zweten van de oksels, handen, voeten of andere lichaamsdelen en dit niet kunnen verklaren, kunnen een dermatoloog raadplegen. De dermatoloog kan advies geven zoals :
  • Neem tabletten die het zweten verminderen;
  • Botulinetoxine-injecties voor transpiratie onder de oksels, handen en voeten;
  • Chirurgie toepassen: bijvoorbeeld zweetklieren verwijderen.

Hoe werkt de operatie?

De behandeling voor overmatig zweten hangt af van het type transpiratie. Botulinetoxine (Botox) injecties: Behandeling met botulinetoxine (Botox, Myobloc, andere) blokkeert tijdelijk de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor zweten. De huid wordt eerst gekoeld of verdoofd. Voor elk aangetast lichaamsdeel zijn meerdere injecties nodig. De resultaten houden 6 tot 12 maanden aan, waarna de behandeling herhaald moet worden. Deze behandeling kan een beetje pijnlijk zijn en sommige mensen ervaren tijdelijke spierzwakte in het behandelde gebied. Microgolfbehandeling: bij deze behandeling wordt een apparaat dat microgolfenergie levert gebruikt om de zweetklieren te vernietigen. De behandeling wordt uitgevoerd in twee sessies van 20-30 minuten met een tussenpoos van drie maanden. Na deze behandeling kan de patiënt wat ongemak ervaren en kan de huid anders aanvoelen. Verwijderen van zweetklieren : als overmatig zweten net onder de armen optreedt, kan het nuttig zijn om de zweetklieren te verwijderen. Een minimaal invasieve techniek genaamd zuigcurettage kan ook een optie zijn als andere behandelingen geen bevredigend resultaat geven. Deze operatie duurt ongeveer 60 tot 90 minuten. Zenuwoperatie (sympathectomie): tijdens deze operatie snijdt, verbrandt of knijpt de chirurg de ruggenmergzenuwen af die het zweten in de handen regelen. Chirurgie is over het algemeen geen optie voor overmatig zweten van het hoofd en de nek. Een variant van deze procedure onderbreekt de zenuwsignalen zonder de sympathische zenuw te verwijderen (sympathotomie). Endoscopische thoracale sympathectomie (ETS): dit is een minimaal invasieve chirurgische procedure die wordt gebruikt om hyperhidrosis te behandelen. Het is de meest effectieve behandeling voor overmatige transpiratie van de handen, maar ook een effectieve optie voor patiënten met overmatige transpiratie van de oksels of het gezicht.

Wat gebeurt er na de operatie?

Wanneer de zweetklieren uit de oksels worden verwijderd, kunnen patiënten pijn en blauwe plekken ervaren. Ze zullen een paar dagen later vertrekken. Het is ook mogelijk dat de gevoeligheid in de oksels afneemt en er kunnen littekens ontstaan. Vooruitgang in endoscopische chirurgie heeft een aantal risico’s van sympathectomie verminderd.

Hoe zien de resultaten eruit?

Behandelingen voor overmatig zweten van de voeten, handen, oksels of het lichaam bieden aanzienlijke verlichting en verbeteren de kwaliteit van leven. Veel mensen hebben hun hyperhidrose onder controle door behandeling te combineren met managementadvies.