Septoplastie in België is een techniek van reconstructieve neuschirurgie om misvormingen en afwijkingen van het neustussenschot te corrigeren. Een afwijkend neustussenschot kan leiden tot problemen met
 • ademhalingsmoeilijkheden
 • snurken
 • neusobstructie.
Het is vermeldenswaard dat 80% van de Belgische bevolking een afwijkend septum heeft. Septoplastie in België wordt uitgevoerd bij een grote afwijking. We spreken van septorhinoplastie als de septoplastie gecombineerd wordt met neuscorrectie .

Wat is de prijs van een septoplastie in België?

De prijs van een septoplastie in België begint bij €2.350. Septoplastie wordt uitgevoerd als onderdeel van een compleet esthetisch verblijf in Tunesië en is aanzienlijk goedkoper. Het verblijf is inclusief reiskosten, honoraria van de chirurg, ziekenhuisopname en accommodatie in een luxe hotel. Vraag voor meer informatie over de kosten van een neustussenschotoperatie in Tunesië een gratis offerte aan.
Devis express medespoir belgique

Gratis, vertrouwelijke offerte

Hoe werkt een septoplastie procedure in België?

Correctieve neuschirurgie wordt uitgevoerd onder algehele narcose. Zonder uitwendige littekens wordt de procedure via de neusopeningen uitgevoerd. Dit is een poliklinische operatie, maar in sommige gevallen kunnen patiënten maximaal 3 dagen in het ziekenhuis worden opgenomen. Bij functionele chirurgie van het neustussenschot is het doel van de chirurg om de afwijkende delen van het neustussenschot te hervormen of te verwijderen. Afhankelijk van de anatomie van de neus van de patiënt kan hij een van de twee incisietechnieken kiezen:

Septoplastiek met endonasale incisie :

Bij dit type incisie wordt het litteken in de neus verborgen.

Septoplastie met incisie aan de basis van de neus:

Uitwendig, gebruikt bij grote neusafwijkingen. Nadat het neustussenschot is losgemaakt van de huid en de slijmvliesaanhechtingen, gaat de chirurg verder met het hervormen en/of verwijderen van de misvormingen van het neustussenschot. Vervolgens plaatst hij twee spalken en twee boren aan beide zijden van het neustussenschot om bloeden en het risico op postoperatieve complicaties te beperken. Tot slot hecht de chirurg de wond dicht.

Postoperatieve septoplastie

De nasleep van je Belgische septoplastie is over het algemeen eenvoudig:
 • Na 10 dagen: de neus ziet er weer normaal uit
 • Na 60 dagen: volledige genezing van de neus
 • Na 90 dagen: het eindresultaat van een septoplastie
Om een goede endonasale ondersteuning te garanderen, plaatst de plastisch chirurg de eerste 24 uur na de neusoperatie kussentjes in de neus (een mech). Hij kan ook 7 dagen lang siliconensteun inbrengen. In sommige gevallen kiest de chirurg voor externe ondersteuning in een gipsverband of thermogevormde spalk gedurende een week.
resultaat-septoplastiek-belgië
Resultaat septoplastie België
Je moet rekening houden met 7 tot 14 dagen rust. Verlof hangt af van de complexiteit van de operatie, de gezondheidstoestand van de patiënt en eventuele complicaties.

Wat zijn de complicaties van een operatie aan het neustussenschot?

Zoals alle chirurgische ingrepen kan een neuscorrectie risico’s op postoperatieve complicaties met zich meebrengen:
 • Bloeden en traanogen tijdens de eerste menstruatie;
 • Ongevoeligheid van de kaak ;
 • Koorts in geval van infectie;
 • Neusobstructie veroorzaakt door littekenverklevingen.
In uitzonderlijke gevallen kunnen patiënten na correctie van het afwijkende septum :
 • Een misvorming van de neus;
 • Verlies van reukzin;
 • Perforatie van het neustussenschot ;
 • Een orale-nasale fistel.
Om succesvol te herstellen van een corrigerende neusoperatie moeten patiënten de volgende adviezen opvolgen:
 • Houd de neusholtes schoon door ze voorzichtig te reinigen met water.
 • een verbod op gewelddadige professionele of sportieve activiteiten gedurende de eerste 2 maanden.
 • rook niet voor en na de operatie.
 • gebruik de mond om te ademen.
 • snuit je neus en nies zachtjes .
 • Pijn geassocieerd met septoplastie is zeldzaam. Dat gezegd hebbende, kan de chirurg pijnstillers en kalmerende middelen voorschrijven om de pijn en jeuk te beperken die kunnen optreden nadat de verdoving is uitgewerkt.

septum devie chirurgie
Afwijkende septum chirurgie België

Wat is septorhinoplastiek (of rhinoseptoplastiek)?

De chirurg zal een septorhinoplastie uitvoeren als het afwijkende neustussenschot gecombineerd wordt met een afwijkende neus. De rhinoseptoplastie is zowel een corrigerende als esthetische ingreep en corrigeert het algehele uiterlijk van de neus. Het is echter belangrijk om onderscheid te maken tussen functionele septorhinoplastie (gedekt door de sociale zekerheid) en septhorhinoplastie (slechts gedeeltelijk gedekt; alleen reconstructieve chirurgie).

Wat te kiezen; septoplastie of turbinoplastie in België?

Terwijl septoplastie werkt aan het neustussenschot, pakt turbinoplastie de hypertrofische turbinaten aan door ze te verkleinen om de neusademhaling vrijer te maken. De operatie wordt uitgevoerd onder endoscopische controle en de chirurg kan laser, radiofrequentie of eenvoudige elektrische cauterisatie gebruiken.