Tandheelkundige implantaten in België zijn de ideale oplossing voor het vervangen van een verloren tand. Tandverlies kan het gevolg zijn van verwondingen (na een trauma of ongeval), gaatjes, gingivitis, slechte mondhygiëne of voeding, angst voor de tandarts of parodontale problemen (waarbij het tandvlees, het alveolaire bot, het alveolair-tandbeen en het cementum betrokken zijn).

Welk ongemak wordt veroorzaakt door tandverlies?

Zoals hierboven vermeld, kan edentulisme worden veroorzaakt door een aantal factoren, maar veroorzaakt het ook een aantal problemen voor degenen die eraan lijden. Deze omvatten: verlies van zelfvertrouwen, vermijden van glimlachen of minimaliseren van spreken vanwege de afwijking, onduidelijke spraak en uitspraak, sociale en mentale verlegenheid, pijn, veranderd gezichtsuiterlijk, eetstoornissen, enz.

Prijs tandheelkundig implantaat België ?

De prijzen variëren afhankelijk van het aantal in te brengen implantaten en het te behandelen mondgebied. Maar over het algemeen is de behandeling in België redelijker dan die in Frankrijk (60% goedkoper!). Het plaatsen van een tandheelkundig implantaat kan €500 kosten als het niet wordt gecombineerd met andere mondverzorgingsbehandelingen zoals tanden bleken en/of keramische facings.

Tandheelkundige zorg

Prijzen tandheelkundige implantaten

Tandheelkundige implantaten

Vanaf €500 + verblijf
Devis express medespoir belgique

Gratis, vertrouwelijke offerte

Wat is een tandheelkundig implantaat?

Bij dit apparaat wordt een synthetische tandwortel van titanium of zirkonia (nieuwe generatie) in de kaak geïmplanteerd.

Implantaten tandartsen België : Chirurgische procedures voor het implanteren van tanden

Tijdens het eerste consult met de kaakchirurg onderzoekt hij of zij het medisch dossier en de röntgenfoto’s van de kaken van de patiënt om eventuele mondproblemen en de locatie van ontbrekende tanden vast te stellen. In dit geval geeft de tandarts zijn patiënt alle opties: ofwel de beschadigde tanden vervangen en onmiddellijk kunsttanden plaatsen, ofwel bottransplantaten in de kaken overwegen in het geval van botimperfectie, rekening houdend met de gezondheidstoestand van de patiënt (bestaan van een mondaandoening of diabetes). Eerst en vooral moet de kaakchirurg over een aantal elementen beschikken om te kunnen beslissen over de te gebruiken techniek en de te volgen stappen. Bij de keuze voor plaatselijke verdoving of algehele verdoving kunnen verschillende factoren een rol spelen. Alles hangt af van de patiënt zelf, zijn metabolische indexen, of hij bang is, het aantal implantaten en de mate van eenvoud van de gebruikte techniek. Voor deze procedure is geen ziekenhuisopname nodig; de patiënt wordt dezelfde dag nog ontslagen.
tandheelkundig implantaat tunisië
voorbereiding tandheelkundige implantaten België
Voorbereiding op het aanbrengen van tandheelkundige implantaten

Stappen van tandheelkundige chirurgie in detail

De eerste stap is het blootleggen van het bot door een incisie in het tandvlees te maken. Er wordt dan een gat geboord om het implantaat in de kaak en onder het tandvlees te plaatsen. De chirurg zal dan het ingesneden gebied dichtnaaien of bedekken om te voorkomen dat er resten achterblijven.

Over een periode van enkele weken wordt het implantaat geleidelijk in het bot geïntegreerd (osseointegratie). Na deze fase plaatstde kaakchirurg er onder plaatselijke verdoving een kunsttand of -kroon op (zoals op de afbeelding hieronder). Het implantaat en de tandkroon worden met elkaar verbonden door een abutment (opbouw). Deze tand is inmiddels gemaakt door de tandtechnicus. In sommige gevallen kan het abutment echter tegelijk met het implantaat zelf worden geplaatst, maar het is belangrijk om te voorkomen dat dit tijdens de genezingsperiode wordt aangedrongen.

Soorten gebruikte implantaten België

Er zijn twee hoofdtypen die in onze klinieken in België worden gebruikt:

Het endostale implantaat

Het wordt rechtstreeks in de kaak geïmplanteerd. Op deze manier kunnen een of meer tanden bij elkaar worden gehouden. Wijdverspreid gebruikt omdat het praktisch is en gemakkelijk te hanteren door de specialist in de tandheelkundige chirurgie .

Het subperiostale implantaat

Deze procedure wordt zelden toegepast, tenzij de patiënt een lage of dunne kaak heeft. Het heeft de vorm van een metalen basis die tussen de kaak en het tandvlees zit. Om de prothese te ondersteunen, moeten de abutments door het tandvlees steken.
tandheelkundige implantatie België

Wat zijn de succesfactoren voor een tandheelkundige implantaatbehandeling?

Een perfecte implantatie van het zirkonia implantaat en de keramische kroon is afhankelijk van een aantal factoren: de kwaliteit van het bot- en kraakbeenweefsel van de patiënt, zijn of haar dagelijkse mondhygiëne, de sterkte van de kroon en het implantaat en regelmatige bezoeken aan de tandarts om het implantaat te controleren.

Voordelen van tandheelkundige implantologie ten opzichte van andere alternatieven

Door de nieuwste chirurgische techniek: tandheelkundige implantologie te vergelijken met andere traditionele technieken, hebben we de voordelen van de nieuwe techniek en het praktische en resistente aspect ervan kunnen onderscheiden.

Implantaat VS Kunstgebit

Deze vaste gebitsprothese houdt de botstructuur van de kaak in stand, vooral als de afgebroken tand schade aan het kaakbot heeft veroorzaakt. Het is een permanente oplossing die de patiënt comfort biedt en in vergelijking met een kunstgebit hoef je ze niet uit te doen, te zoeken, ‘s nachts in te doen of meerdere keren per dag schoon te maken. Bovendien is het op de lange termijn goedkoper om implantaten te plaatsen dan om je kunstgebit te vervangen, gezien de levensduur van beide procedures.

Implantaat VS traditionele bruggen en kronen

Traditionele bruggen en kronen worden vastgehecht aan het kaakbot, waardoor ze gemakkelijker te verwijderen zijn, en hun sterkte is veel lager dan die van tandheelkundige implantaten, die sterker en stabieler zijn en bovenal de pijn vermijden die vaak wordt ervaren bij andere tandheelkundige reconstructietechnieken. Maar als je kiest voor implantaatgedragen bruggen en kronen, kun je er zeker van zijn dat ze niet verschuiven als je kauwt of als je je inspant (gewelddadig sporten, bijvoorbeeld, of een ongeluk). Over het algemeen zijn de voordelen van het gebruik van implantaten :
  • Duurzaamheid;
  • Hun natuurlijke, comfortabele effect;
  • Behoud van aangrenzende tanden;
  • Ze hebben niet veel onderhoud nodig.
tandheelkundige implantaten België

Wat zijn de postoperatieve risico’s?

Postoperatieve risico’s komen bij alle chirurgische ingrepen voor. Risico’s zijn infectie, pijn, bloedingen en ontstekingen, die allemaal gemakkelijk kunnen worden behandeld met ontstekingsremmers en pijnstillers. Maar als u naar een kwaliteitskliniek gaat, zoals een van de partners van MedEspoir, bent u zeker van een onberispelijk resultaat en een operatie in goede omstandigheden.