De borsten zijn de meest zichtbare en duidelijke kenmerken van de vrouwelijke vorm, maar ze verschillen aanzienlijk van vrouw tot vrouw. Grootte, vorm en positie van de borsten zijn vaak voorkomende verschillen, zelfs als de borsten van dezelfde vrouw over het algemeen identiek zijn. In sommige gevallen kunnen ze echter erg van elkaar verschillen. De ene borst kan groter zijn dan de andere, of de vormen kunnen niet overeenkomen door andere verschillen. Onze plastisch chirurgen in België kunnen asymmetrie van de borst corrigeren door middel van een aantal behandelingsopties.
De problemen die worden veroorzaakt door asymmetrie van de borsten zijn van esthetische aard, omdat vrouwen zich zelfbewust kunnen voelen over het uiterlijk van hun borsten, vooral tijdens intimiteit met een partner. Het kan moeilijk zijn om beha’s te vinden die passen bij het ongelijke paar en sommige vrouwen nemen hun toevlucht tot het toevoegen van vulling in de cup van de kleinere borst. Asymmetrie van de borsten kan zichtbaar zijn in onthullende kleding of een zwempak en vrouwen kunnen de stijl van hun kleding veranderen om verlegenheid te voorkomen. Vanuit medisch oogpunt kan dit in bepaalde gevallen, over het algemeen wanneer een borst in korte tijd merkbaar verandert, het gevolg zijn van een medisch probleem en moet de patiënt een arts raadplegen. Voordat er wordt overgegaan tot een operatie om cosmetische borstasymmetrie te corrigeren, kan de plastisch chirurg vragen om speciale onderzoeken zoals bloedonderzoek of een mammografie. De meeste patiënten met asymmetrie zijn zich echter al enige tijd bewust van hun aandoening en hoeven zich geen zorgen te maken.

correctie-asymetire-mamma-prijzen-belgië
Asymmetrie van de borst
Devis express medespoir belgique

Gratis, vertrouwelijke offerte

Waarom zijn borsten asymmetrisch?

Er zijn een aantal redenen waarom borsten geen perfect paar vormen. Een van de oudste redenen is jeugdhypertrofie. Hoewel dit niet vaak voorkomt, leidt deze aandoening tot onregelmatige borsten, waarvan de ene veel groter wordt dan de andere. Andere borstvariaties worden veroorzaakt door de vorming van borstweefsel, waarbij een van de twee borsten zich meer ontwikkelt, hoewel het verschil niet zo groot is als bij juveniele borsthypertrofie en kan worden toegeschreven aan hormonen. Trauma en aangeboren aandoeningen kunnen ook invloed hebben op de borstgroei. Vrouwen kunnen merken dat hun borsten door hormonen veranderen tijdens hun menstruatiecyclus. Borsten kunnen licht opzwellen, geïrriteerd of bijzonder gevoelig zijn. Tijdens deze periode zijn de borsten ook erg groot en kunnen ze groter lijken. Beide borsten worden op dezelfde manier aangetast, hoewel dit tijdelijk is.

Technieken om asymmetrie van de borst te corrigeren

Afhankelijk van de behoeften van de patiënt kan een enkele operatie worden uitgevoerd of kunnen verschillende chirurgische procedures worden gecombineerd om het beste resultaat te bieden. Tijdens het consult kan de arts de opties bespreken en aangeven welke veranderingen nodig zijn om de door de patiënt gewenste esthetiek te bereiken. Elke interventie is gepersonaliseerd om te voldoen aan de unieke behoeften van de patiënt.

Borstvergroting met implantaten

Wanneer een borstvergroting wordt uitgevoerd omdat de ene borst groter is dan de andere, kan een prothese of borstimplantaat onder één of beide borsten worden geplaatst en kan het volume van het implantaat dienovereenkomstig worden aangepast. Borstimplantaten bestaan allemaal uit een siliconen omhulsel gevuld met siliconengel of een zoutoplossing. Borstimplantaten zijn een ideale oplossing voor borsten van zeer verschillende grootte.

Borstvergroting met vettransplantatie of lipofilling

Vetoverdracht of lipofilling van de borst is een chirurgische techniek die sterk aanbevolen wordt om asymmetrie van de borst op te lossen en het volume van één of beide cups te vergroten. Tijdens deze tweedelige procedure gebruikt de arts liposuctie om het vet van de patiënt te verwijderen uit overtollige gebieden, zoals de buik of dijen. Vervolgens wordt het mechanisch gezuiverd en geïnjecteerd in de ontoereikende zones en de contouren van de borsten. Deze techniek kan een tweede keer worden uitgevoerd als er te veel vet verdwijnt of als de patiënt het volume wil vergroten. Vettransplantatie wordt alleen uitgevoerd voor kleine verschillen in borstomvang of specifieke gebieden met een tekort.

Borstverkleining (mammoplastie)

Patiënten met een asymmetrische borstomvang kunnen tevreden zijn met het volume van de kleinere borst en kiezen voor een verkleining van de grotere borst. Tijdens de operatie wordt het weefsel chirurgisch verwijderd en verplaatst om een kleinere borstkas te creëren. Liposuctie kan worden uitgevoerd als de patiënt overtollig vet heeft dat uit de borst of oksel (zijkant van de borst) kan worden verwijderd.

Borstlift (Mastopexy)

Als de ene borst lager is geplaatst dan de andere, kan de borst met een borstlift opnieuw op de borstwand worden geplaatst, zodat deze het uiterlijk van de andere borst weerspiegelt. Er kan operatief weefsel worden weggesneden om de vorm van de borst te verbeteren en de stevigheid te herstellen. De tepel van de gewijzigde borst wordt ook veranderd zodat deze beter aansluit op de andere borst.

Gecombineerde borstoperatie

Elke borstoperatie wordt uitgevoerd voor een specifieke functie en sommige vrouwen hebben baat bij twee of meer verschillende technieken tijdens de operatie. Bij een borstlift kan het lijken alsof de borsten verschillende afmetingen hebben nadat de weefsels zijn verwijderd. De verhoging kan worden gebruikt om deze verandering te corrigeren. Als de grotere borst ook verslapt, zijn verkleining en lifting de beste opties om elk probleem aan te pakken.

Veelgestelde vragen over asymmetrie van de borst

Wat is de beste manier om asymmetrische borsten te verbeteren?

Tijdens de operatie worden verschillende technieken gebruikt om een of beide borsten aan te passen, waaronder een borstvergroting met implantaten of vet, een borstverkleining of een borstlift. Deze bewerkingen kunnen alleen of in combinatie met een andere procedure worden uitgevoerd om het eindresultaat te optimaliseren.

Wat kan ik verwachten tijdens het herstel van een asymmetrische borstoperatie?

De meeste borstoperaties worden poliklinisch uitgevoerd. Over het algemeen krijgen patiënten na de operatie een beha aangemeten die ze een paar weken dragen. Dit comprimeert de borst om zwelling te minimaliseren en helpt om de vorm van de nieuwe borsten behouden terwijl het weefsel op zijn plaats geneest. Patiënten moeten pijnmedicatie nemen om hun comfort tijdens het herstel te garanderen en het recept wordt voor de operatie uitgeschreven. Na een paar dagen kunnen patiënten zich gemakkelijker bewegen, maar ze moeten minstens drie weken lang zware activiteiten vermijden. De arts kan meer specifieke instructies geven, afhankelijk van het type operatie. Het kan zijn dat patiënten drains moeten verwijderen of speciale postoperatieve behandelingen moeten ondergaan om de zichtbaarheid van littekens te verminderen.

Zijn er niet-chirurgische technieken om asymmetrie van de borst te corrigeren?

Er zijn oplossingen die de lederhuid doen samentrekken en het vet kan worden gesmolten of bevroren(Cryolipolyse), maar de veranderingen zijn minimaal en niet blijvend. Deze opties kunnen als een patiënt op zoek is naar een zeer kleine verandering, maar chirurgie is vaak de beste methode voor het verkrijgen van voorspelbare, spectaculaire en blijvende resultaten.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.