Obesitas is niet alleen een lichamelijke afwijking. Het is ook een ernstige aandoening die absoluut behandeld moet worden om het leven te redden. Een bypass is een van de reconstructieve ingrepen die bariatrische chirurgie aanbiedt aan patiënten die obesitas willen overwinnen. De mini-bypass is afgeleid van de bariatrische chirurgie in België. Het principe van de procedure is hetzelfde (vermindering van het volume van de maag en vermindering van de lengte van de lus), maar de chirurgische procedures zijn verschillend.

Bypass, Mini bypass, wat is het verschil?

De omleiding

Obesitaschirurgie werd voor het eerst uitgevoerd in de Verenigde Staten in de jaren 1970. De operatie was ingrijpend en vereiste gecompliceerde postoperatieve zorg. Bariatrische chirurgen zijn er uiteindelijk mee gestopt. Een paar jaar geleden maakte deze techniek een sterke comeback dankzij de voordelen van laparoscopie, die het mogelijk maakte om de hele operatie uit te voeren zonder de buik te veranderen. Vandaag de dag zijn een paar micro-incitonen alles wat nodig is om de bypass-techniek toe te passen. Het principe van de Belgium bypass wordt als volgt uitgelegd: tijdens deze operatie verkleint de chirurg de maag en sluit hij de gecreëerde buis of het kleine reservoir rechtstreeks aan op de dunne darm. De voetjes van de lus worden dan gehecht. Dit staat bekend als een Y-vormige lus of gastric bypass. Voedsel komt niet meer door de maag of het bovenste deel van het spijsverteringskanaal. Ze bewegen naar het middelste deel van de dunne darm.Devis express medespoir belgique

Gratis, vertrouwelijke offerte

Minibypass: voor welke patiënten?

Patiënten met een BMI hoger dan 35 kg/m2 en die complicaties hebben die verband houden met obesitas. Het betreft ook personen met een BMI > van 40kg/m2 en die lijden aan diabetes type 2. Een bypass leidt tot aanzienlijk gewichtsverlies, maar is moeilijk terug te draaien. Chirurgen hebben ontdekt dat het mogelijk is om de procedure te vereenvoudigen en hebben daarom een nieuwe chirurgische methode ontwikkeld die bekend staat als minibypass.

minibypass

Bij deze operatie snijdt de chirurg de maag verticaal door en verdeelt deze vervolgens verticaal op precies dezelfde manier als bij een sleeve gastrectomie. Er wordt één hechting gemaakt tussen de maag en de dunne darm in plaats van twee bij een bypassoperatie. De darm wordt niet kortgesloten. Het handvat heeft de vorm van een Omega. Deze operatie duurt tussen de 30 minuten en 1 uur en is omkeerbaar, in tegenstelling tot een bypassoperatie.

De voordelen van een minibypass in vergelijking met een conventionele bypass

  • Gemakkelijker opereren
  • Omkeerbaar
  • Aanzienlijk gewichtsverlies: dezelfde resultaten als bij bypassoperaties
  • Het is zeer geschikt voor hyperfagie (mensen die te veel eten tijdens de maaltijd en veel knabbelen).
In alle gevallen moeten deze operaties worden uitgevoerd door zeer ervaren gespecialiseerde chirurgen. Ze vereisen een multidisciplinaire aanpak die minstens een jaar duurt. Voor de operatie zijn verschillende peroperatieve onderzoeken essentieel. De patiënt moet fit genoeg zijn om de behandeling te ondergaan en psychologisch goed voorbereid zijn. Het is belangrijk om te weten dat deze twee obesitasoperaties langdurige voedingssupplementen vereisen om vitaminetekorten te voorkomen. Daarom is het nodig om een voedingsdeskundige te raadplegen en regelmatig controles te laten uitvoeren. Na gewichtsverlies verslapt de huid. Reconstructieve chirurgie om de overtollige huid te verwijderen zal daarom noodzakelijk zijn.