Verstelbare maagbandage is een van de obesitaschirurgieprocedures in België. Het is een hoofdzakelijk restrictieve techniek die bestaat uit het verkleinen van het volume van de maag en het vertragen van de voedselconsumptie, zonder een disfunctie in de spijsvertering te veroorzaken. Het is belangrijk om de chronische aard van obesitas en de belangrijkste gezondheidsrisico’s te onthouden. Obesitas wordt beschouwd als de epidemie van de moderne tijd, die vooral mensen in ontwikkelde landen treft vanwege hun levensstijl (vet- en suikerrijke voeding of fastfood, zittend leven, gebrek aan lichaamsbeweging, stress, boulimia, etc.).
Bovendien is obesitas nu een probleem voor de volksgezondheid en kan het leiden tot een aantal complicaties en aandoeningen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de patiënt. Deze omvatten metabole en viscerale aandoeningen (die de organen aantasten) zoals cardiovasculaire risico’s (arteriële hypertensie, hypercholesterolaemie, glucose-intolerantie), risico op diabetes type 2, risico op maagdarmkanker, enz. Obesitasmanagement is daarom meer dan noodzakelijk.

Maagband België
Maagband België

Wat kost een maagband in België?

Over het algemeen zijn de prijzen die ziekenhuizen aanbieden betaalbaar voor de Europese middenklasse in het algemeen en de Belgische middenklasse in het bijzonder, zeker als je bedenkt dat de prijs niet hoger ligt dan €4.100 (inclusief vervoer en hotelaccommodatie). Bovendien bieden alle bariatrische chirurgische ingrepen die in België worden uitgevoerd, redelijke, doordachte prijzen die Franstalige patiënten zich kunnen veroorloven.
Interventie

Prijzen

Blijf

Maagband

4.100€

2 nachten/3 dagen
Devis express medespoir belgique

Gratis, vertrouwelijke offerte

Verstelbare siliconenring of effectieve behandeling voor licht tot matig overgewicht

Wat chirurgie betreft, kan een maagband een optie zijn.
maagband tunisia voor en na

Chirurgische procedure en principe

De operatie wordt uitgevoerd onder laparoscopie. Een modulaire maagbandage duurt tussen de 30 minuten en 3 uur, afhankelijk van je BMI en eventuele eerdere gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld een buikoperatie). Om deze operatie uit te voeren, gebruikt de chirurg een modulaire prothetische ring die rond de maag wordt geplaatst via de kleine incisies die zijn gemaakt om de camera en chirurgische instrumenten in te brengen, op het bovenste deel van de maag, om een klein zakje te creëren. Het is dit zakje (15ml) dat vervolgens al het geconsumeerde voedsel zal bevatten. Een kleine hoeveelheid voedsel is genoeg om het te vullen en de patiënt tevreden te stellen. Het is daarom een fenomeen van restrictie met als doel de hoeveelheid ingenomen voedsel te minimaliseren. Als gevolg hiervan eet de patiënt met bloedarmoede minder en gaat het voedsel langzaam van het kleine zakje boven de band naar het grote, zandlopervormige zakje in de maag. Er is dus een verminderde voedselinname en een betere vertering (geen malabsorptiefenomeen zoals bij Sleeve gastrectomie België of Gastric Bypass België).

Het gebruikte apparaat of de ring

Dit element, dat in de maag wordt geplaatst, past zich perfect aan de morfologie van de patiënt aan. Het is ook gemaakt van siliconen, een 100% biocompatibel materiaal met een textuur die erg lijkt op menselijk weefsel. Bovendien is de ring die bij deze procedure wordt gebruikt, verbonden met een onderhuids doosje waarin een vloeistof (zoutoplossing of neutrale fysiologische oplossing) kan worden geïnjecteerd om de ring strakker of losser te maken (afhankelijk van de toestand van de patiënt, het gewichtsverlies en de veranderingen die zijn ondergaan nadat de ring is aangebracht).

De maagband: wat zijn de voordelen?

Na de operatie moet een radiologische controle worden overwogen voor voortdurende controle na het herstel. Het belangrijkste voordeel van een maagband is dat het een omkeerbare procedure is; als de band eenmaal is aangelegd, kan deze worden verwijderd in geval van complicaties. Bovendien zijn de risico’s van deze omkeerbare gastroplastie zeldzaam in vergelijking met de risico’s van andere bariatrische chirurgische ingrepen (Sleeve, Bypass en Mini-Bypass in België).

Resultaten van een maagband met een verstelbare siliconenring

Maagbanding bij obese patiënten resulteert in een gewichtsverlies van ongeveer 20 of 30 kg, d.w.z. ongeveer 40 tot 60% van het oorspronkelijke gewicht. In de loop der jaren neemt het gewicht echter steeds verder af, tot het op een gegeven moment stabiliseert. Het is net zo effectief als een maagband, met als enige nadeel dat de patiënt weer kan aankomen als hij of zij zich niet houdt aan een dieet en vooral aan lichaamsbeweging.

Wat zijn de complicaties van een maagzakverkleining?

Zoals we al hebben gezegd, zijn de risico’s en complicaties zeldzaam, maar ze moeten wel worden vermeld voor internetgebruikers en patiënten:
  • GERD: Gastro-oesofageale refluxziekte;
  • Misselijkheid, braken en malaise na het eten;
  • Slokdarmontsteking (ontsteking en irritatie van de slokdarm) ;
  • Opwekken van nieuwe voedselintoleranties ;
  • Maagzakinfecties ;
  • Het optreden van ondraaglijke buikpijn door verwijding van het kleine zakje (het deel boven de band), vooral als het gewichtsverlies is gestopt of als de patiënt een grote hoeveelheid voedsel heeft ingenomen. In dit geval is het essentieel om je obesitaschirurg te raadplegen en vervolgens een röntgendoorvoer uit te voeren;
  • Maagband verschuift door ondraaglijke druk uitgeoefend door voedsel ;
  • Matige tot slokdarmafzetting gepaard met ringglijden.

Modulaire ring: veelgestelde vragen door internetgebruikers

Zo’n delicate operatie met verrassende resultaten zet internetgebruikers en toekomstige patiënten ertoe aan vragen te stellen over alle details om zeker te zijn van de resultaten. Deze vragen zijn onder andere:

Welke stappen moet de arts nemen in het geval van een complicatie?

De gespecialiseerde obesitaschirurg zal de band losmaken en het volume ervan vergroten, of de band definitief verwijderen als het lichaam van de patiënt het vreemde lichaam niet kan accepteren.

Is het percentage herinterventies hoog als de operatie is mislukt?

Nee. Dankzij de technische vooruitgang op het gebied van omkeerbare maagbandages wordt het percentage herhalingsoperaties steeds kleiner (niet langer meer dan 9%).

Wat is de beste oplossing voor mensen die lijden aan extreem morbide obesitas?

Verstelbare maagbandage of maagcerclage is erg praktisch in het geval van overgewicht en matige obesitas. Als alternatief kan een Sleeve gastrectomie of verticale gastroplastie een interessante manier zijn om meer gewicht te verliezen en minder ongemak te hebben met eten.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.