Alopecia is niet alleen een probleem voor mannen; ook vrouwen hebben er last van. Mannen en vrouwen die hun haar terug willen nadat ze het verloren hebben, kunnen een haartransplantatie in België ondergaan.

Wat is een haartransplantatie?

Een haartransplantatie is een techniek waarbij haar van het onaangetaste gebied naar het kalende gebied wordt getransplanteerd. Er zijn twee of zelfs drie technieken voor haartransplantaties: FUT, FUE (of DHI) en IFA. Het verschil tussen IFA en de andere twee technieken is dat het haar met een machine wordt gewonnen. In dit artikel concentreren we ons op de eerste twee technieken.

haartransplantatie België
Haartransplantatie België

Wie kan in aanmerking komen voor een haartransplantatie?

Voordat je een haartransplantatie ondergaat, is het raadzaam om eerst specifieke behandelingen tegen alopecia te proberen. Als je dit hebt geprobeerd, kun je een haaroperatie overwegen. De twee haartransplantatietechnieken zijn verschillend. Wat is het verschil tussen de twee methoden? en hoe kies je een methode? In wat volgt bekijken we het verschil tussen de twee technieken om je te helpen de methode te kiezen die voor jou geschikt is.Devis express medespoir belgique

Gratis, vertrouwelijke offerte

Wat is FUT of Folliculaire Eenheid Transplantatie?

FUT (Follicular Unit Transplantation) is de oudste haartransplantatietechniek. Hierbij wordt een kleine strook hoofdhuid verwijderd uit het gebied waar het haar permanent moet teruggroeien, meestal aan de achterkant van het hoofd. De techniek staat ook bekend als strip follicular micrografting. Vervolgens wordt de strip verdeeld in grafts (folliculaire eenheden), die vervolgens opnieuw worden geïmplanteerd na het maken van incisies in het gebied waar de alopecia aanwezig is. Deze techniek wordt aanbevolen voor patiënten met ernstige kaalheid. Het wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving met sedatie en duurt 3 tot 4 uur. Deze techniek biedt een aantal voordelen, waaronder
 • Korte reactietijden ;
 • Een groot aantal folliculaire eenheden geïmplanteerd in één sessie;
 • Een hoge mate van hergroei;
 • Lagere kosten dan andere technieken;
 • Het hoofd scheren is niet nodig;
 • Een natuurlijk resultaat.
Bij patiënten met kort haar zal echter een (onopvallend) litteken aan de achterkant van de schedel zichtbaar zijn.

Wat is het postoperatieve verloop van een FUT?

Na FUT zal de patiënt pijn voelen in het donorgebied. Oedeem verschijnt in hetzelfde gebied. Je moet een paar dagen rusten.

Wat is FUE of Follicular Unit Extraction?

Follicular Unit Extraction is een haartransplantatietechniek waarbij de grafts één voor één worden gewonnen en vervolgens opnieuw worden geïmplanteerd in het alopecia gebied. Haarfollikels kunnen automatisch (IFA), semi-automatisch of handmatig geëxtraheerd worden. De extractie wordt meestal uitgevoerd met een FUE-punch. Omdat de haren één voor één worden geëxtraheerd, kunnen de ogen van de chirurg vermoeid raken tijdens het extraheren, waardoor het risico op mislukking toeneemt. Daarom wordt deze techniek aanbevolen voor patiënten die nog geen noemenswaardige kaalheid hebben. Deze techniek biedt ook een aantal voordelen:
 • Geen postoperatieve pijn;
 • Een praktische techniek als de hoofdhuid niet al te soepel is;
 • Aanbevolen techniek voor vrouwelijke alopecia;
 • Hergroeipercentage van 80 tot 90% van de follikels;
 • Geen littekens;
 • Groter donorgebied (vergroot).
De interventietijd voor deze techniek is erg hoog (4 tot 8 uur) gezien de delicatesse van de techniek, en de prijs is ook hoog in vergelijking met FUT. Tijdens de bemonstering moet het hoofd worden geschoren. Kortom, de keuze van de techniek hangt af van het budget van de patiënt, de mate van kaalheid en zijn verwachtingen.

Wat is DHI of directe haarimplantatie?

De DHI België haartransplantatie is de geavanceerde vorm van FUE, geeft een natuurlijker resultaat en is ook niet-invasief. De kosten zullen echter veel hoger zijn dan voor de twee vorige technieken.

Wat zijn de prijzen van haartransplantatiemethoden in België?

Haartransplantatie techniekHaartransplantatie FUE DHI / FUE SAFFIRFUT haartransplantatie
Haartransplantatie prijzen in België en TunesiëVanaf €2.100 + verblijfVanaf €1800 + verblijf