De Belgische gastric bypass (GBP) is een chirurgische techniek voor obesitas die bestaat uit het creëren van een kleine maagzak die de maag vervangt waaruit voedsel wordt genomen en die onmiddellijk overgaat in de darm. Een van de eerste obesitas-bypassoperaties werd in 1966 uitgevoerd onder laparoscopie. Pas in 1994 werd de eerste gastric bypass laparoscopisch uitgevoerd. Hoewel deze technieken in de loop der tijd zijn veranderd, bestaat er nog steeds een technische consensus over de gastro-jejunale bypass.

Gastric bypass prijs België

De prijs hieronder is slechts een indicatie. All-inclusive prijzen worden transparant weergegeven. Ze omvatten
  • Verblijf in een 5-sterrenhotel tijdens de eerste week van de herstelperiode;
  • Vervoer van vliegveld naar kliniek en van kliniek naar hotel in een luxe auto;
  • Het verblijf in de partnerkliniek van MedEspoir;
  • Pre- en postoperatieve consulten met de chirurg, anesthesist en voedingsdeskundige en al het medisch personeel dat bij de operatie betrokken is;
  • De kosten van algehele anesthesie ;
  • Postoperatieve medicatie voorgeschreven door de chirurg
  • Postoperatieve zorg in de kliniek en hotel indien nodig

Interventie

Prijzen

Blijf

Gastric bypass

Vanaf €6150

4 nachten / 5 dagen

maagbypass_Tunesië
Devis express medespoir belgique

Gratis, vertrouwelijke offerte

Indicaties voor gastric bypass chirurgie

Gezien de delicate aard van de operatie en de ernst van de nawerkingen (net als bij andere bariatrische chirurgische ingrepen), wordt een gastric bypass over het algemeen alleen aangeboden als tweedelijnsbehandeling, d.w.z. nadat medische behandeling heeft gefaald, bij zowel klasse III (BMI≥40) als klasse II (≥35) obese patiënten. In het geval van morbide of ernstige obesitas zal de obesitaschirurg een van deze bariatrische operatietechnieken voorschrijven, afhankelijk van de gezondheidstoestand van de patiënt en de ernst van zijn obesitas en rekening houdend met zijn wensen. Maar medische behandeling van obesitas wordt vooral aanbevolen voor patiënten met een BMI ≥ 30 of overgewicht (BMI ≥ 27).

Principe en chirurgische procedure

De essentie van deze procedure is het kortsluiten van een deel van de maag, waardoor het voedselcircuit verandert. Bypasschirurgie is geïndiceerd voor de behandeling van morbide of ernstige obesitas. Afhankelijk van het geval kunnen de betrokkenen een klassieke bypass of een mini-bypass ondergaan. Tijdens de procedure, die ongeveer een uur duurt, snijdt de arts een deel van de dunne darm weg, die hij vervolgens verbindt met 1 derde van de maag. Het is dus geen huls, maar de resterende tweederde is niet langer functioneel (accessoir orgaan).

Wat is het doel van deze obesitasoperatie?

Het belangrijkste doel van obesitaschirurgie in het algemeen, en een gastric bypass in het bijzonder, is niet om overtollig gewicht te verliezen, maar om de belangrijkste complicaties die ermee gepaard gaan (die ernstig of zelfs dodelijk kunnen zijn) en de risico’s van co-morbiditeiten te behandelen. Naast de gevallen van arteriële hypertensie, hypercholesterolaemie, diabetes type II (niet-erfelijk) of bepaalde kankers die obesitas kan veroorzaken, zijn er gevallen van slaapapneu, ademhalingsmoeilijkheden, artrose (vooral van de knieën), galstenen, leversteatose, gastro-oesofageale reflux, enz. die niet te verwaarlozen zijn voor de gezondheid van de patiënt.

Waarom een bypass in België?

Belgische patiënten die obesitaschirurgie, cosmetische chirurgie, algemene chirurgie of zelfs esthetische geneeskunde willen ondergaan, kiezen België om een aantal redenen als hun eerste bestemming. De diensten van de Belgische klinieken zijn inderdaad niet te benijden door de grote Europese ziekenhuizen. Bovendien zijn de tarieven van MedEspoir en zijn partners (type all inclusive) redelijk en zeer concurrerend. Belgische patiënten profiteren van een bypass in België gevolgd door een postoperatief verblijf in een rustig, luxueus hotel.

Resultaten van maagverkleining

Een gastric bypass operatie gaat gepaard met aanzienlijk en snel gewichtsverlies als gevolg van: snelle verzadiging, snelle passage van voedsel, verminderde afscheiding van ghreline (het hongerhormoon dat door de maag wordt afgescheiden), malabsorptie van voedsel en het effect van het dumpingsyndroom dat door deze operatie wordt veroorzaakt, d.w.z. het ongemak dat wordt veroorzaakt door het eten van voedsel dat rijk is aan suikers. Gewichtsverlies in 2 jaar is 70%, en kan oplopen tot 90% in het geval van morbide obesitas. Met een gastric bypass kan onder andere diabetes type II in 80% van de gevallen worden genezen. Het maakt eten ook comfortabeler. Na deze operatie zijn er geen specifieke dieetbeperkingen, maar de patiënt moet deze voedingsmiddelen in kleinere hoeveelheden eten.

Gastric bypass: wat zijn de complicaties?

Met een hoog perioperatief risico blijft een gastric bypassoperatie, hoewel uitgevoerd onder laparoscopie, een moeilijke operatie waarvoor een ervaren chirurg met bewezen vaardigheden nodig is. Het heeft ook een aantal complicaties, waaronder gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), anastomotische fistels, voedingstekorten (ijzer, calcium, vitamine B12, enz.), zweren, stricturen, occlusies, enz. De belangrijkste complicaties van bypassoperaties zijn echter gerelateerd aan de behandeling van obesitas bij volwassenen, in tegenstelling tot de chirurgische behandeling van obesitas bij adolescenten. Bijzondere zorg is nodig om het sterfterisico bij obese patiënten ouder dan 60 te vermijden.

rondweg in belgië

Voor en na Bypass foto’s

maagbypass België  Maagverkleining, foto voor en na de operatie
bypass belgië voor en na Bypass biedt de mogelijkheid om terug te keren naar een gezonder gewicht
gastric bypass België voor en na Voor- en nafoto’s 7 maanden Bypass

Veelgestelde vragen over Gastric Bypass België

Elke dag worden er een aantal vragen gesteld door Belgische patiënten die een gastric bypass operatie willen ondergaan:

Wat bedoelen we met een mini-bypass?

Deze operatie omvat een enkele incisie in plaats van twee en is recenter dan de klassieke bypass. Maar ook al staat het bekend als een mini-operatie, dit betekent niet dat de postoperatieve periode minder lang is of dat de risico’s en mogelijke complicaties minder groot zijn. Deze term verwijst alleen naar het aantal gebruikte hechtingen.

Kan roken de kwaliteit van de operatie of het succes ervan beïnvloeden?

Ja. Roken kan het risico op complicaties zoals longembolie, flebitis, fistels, littekennecrose, enz. verhogen.

Is gewichtsverlies na een kortsluiting hetzelfde voor alle patiënten?

Nee. Gewichtsverlies is niet hetzelfde voor iedereen die een gastric bypass operatie heeft ondergaan. Dit hangt af van de BMI bij aanvang, de gezondheidstoestand, leeftijd en stofwisseling van de patiënt.