Rhytidectomie of facelift: type, prijs en resultaten

Het is algemeen bekend dat het gezicht het deel van het menselijk lichaam is waar het oog het eerst op valt, en voor veel mensen vertegenwoordigt het het grootste deel van iemands schoonheid.

Het is het deel van ons lichaam dat altijd zichtbaar is, dat zelden bedekt is en bijna altijd gedeeltelijk: ons gezicht identificeert ons en het is misschien wel het gebied waar we dagelijks de meeste aandacht aan besteden.

Natuurlijk is het gezicht ook het gebied waar we onmiddellijk de tekenen van veroudering zien: de oogcontour, de jukbeenderen, de neus, de mond, de huid en spieren van het gezicht, de spieren van de nek… Alles veroudert geleidelijk, naarmate onze fysieke entropie toeneemt en vooral naarmate onze levensstijl en genetische aanleg veranderen.

Het is dan ook geen toeval dat de meeste medische en chirurgische esthetische behandelingen zich in de loop der jaren specifiek hebben gericht op het herstellen van de schade die wordt veroorzaakt door celdegeneratie van het gezicht.

Facelift: De GidsDevis express medespoir belgique

Gratis, vertrouwelijke offerte

Een facelift is een van de belangrijkste, ingrijpende en langdurige chirurgische behandelingen om de tekenen van veroudering tegen te gaan. Lees verder om alles te weten te komen wat u moet weten over facelifts: wat ze zijn, wanneer ze kunnen worden uitgevoerd en welke voordelen ze kunnen opleveren.

Wat is een facelift?

Een facelift is een plastische chirurgische techniek die erop gericht is de oorspronkelijke spanning van de huid en de spieren van het gezicht en de hals zo harmonieus en natuurlijk mogelijk te herstellen. Het belangrijkste doel van de ingreep is om de weefseltonus en -frisheid te herstellen en zo de fysiologische neerwaartse helling (ptosis) van de huid en onderliggende vetstructuren tegen te gaan. Het doel van de operatie is niet om de fysionomie van de gelaatstrekken van de patiënt te veranderen, maar simpelweg om de structuren die fysiologisch naar beneden zijn getrokken door de zwaartekracht, weer aan te spannen en in een harmonieus verband te brengen.

Wanneer moet een facelift worden overwogen?

Overweeg een facelift als:
  • Je gezicht vertoont de fysiologische tekenen van gevorderde leeftijd, zoals rimpels, verslapte huid, wallen op de wangen en kin, hangende oogleden, enzovoort;
  • Je wilt de tekenen van veroudering effectief tegengaan en er jonger en frisser uitzien, zonder je gelaatstrekken te veranderen;
  • Je vertoont tekenen van veroudering, maar je huid is nog voldoende stevig en elastisch;
  • Behandelingen met esthetische medicijnen zijn niet langer effectief en de resultaten van deze behandelingen zijn niet voldoende om de zeer uitgesproken huidverslapping effectief te bestrijden;
  • Je wilt er jonger, frisser en meer ontspannen uitzien en je gezicht meer in harmonie brengen met je persoonlijke innerlijke gevoeligheid;
  • Je hebt een realistische visie op de resultaten die je kunt bereiken, d.w.z. je bent je er volledig van bewust dat chirurgie veel kan doen, maar intrinsieke grenzen heeft die niet overschreden kunnen worden.

Wat is het doel van een facelift?

Het belangrijkste doel van een facelift is om de weefsels van het gezicht en de hals op een harmonieuze en zo natuurlijk mogelijke manier te herstellen. Deze weefsels verliezen met het ouder worden op natuurlijke wijze hun elasticiteit en ondergaan een onvermijdelijke neerwaartse zwaartekracht. Naast de cellulaire degradatie die wordt toegeschreven aan de entropie van ons lichaam, zijn er verschillende andere factoren: overmatige blootstelling aan de ultraviolette stralen van de zon, overmatig en misbruik van alcohol, slechte voeding, stress en nerveuze uitputting veroorzaakt door het dagelijks leven. Al deze factoren, naast genetische aanleg, kunnen het natuurlijke verouderingsproces van het gezicht verergeren. De tekenen van gezichtsveroudering zijn gemakkelijk te herkennen: het verlies van collageen in de huid en een vermindering van de algehele kwaliteit ervan leiden tot min of meer diepe oppervlakkige groeven (rimpels), terwijl er een onharmonische toename is van vetophopingen op de kin en hals. De huid en spieren in het algemeen hebben de neiging om naar beneden te bewegen, vooral in het gebied rond de wangen, dat zijn karakteristieke stevigheid en elasticiteit verliest. De oogcontour wordt het meest aangetast door veroudering, gevolgd door de mondcontour en de kin en onderkin, die een onevenredige hoeveelheid vet ophopen. Het doel van een facelift is daarom om overtollige huid te verwijderen, spieren en weefsels te repositioneren, het verlies van substantie in de wangen tegen te gaan en, in het algemeen, de verslapte gelaatstrekken te liften.

De verschillende soorten facelifts

Een facelift hoeft niet per se gezien te worden als een monolithische operatie waarbij het hele gezicht betrokken is. Als een totale facelift kan worden uitgevoerd op het hele gezicht en de hals, zijn gerichte operaties op een bepaalde gezichtsband ook mogelijk. Bij de wenkbrauwlift wordt een gerichte operatie uitgevoerd in het gebied boven de ogen, precies op de plek waar de wenkbrauwen zich bevinden om hun natuurlijke neerwaartse glijbeweging tegen te gaan. Dit is een soort facelift die, in combinatie met een blepharoplastie de ogen en de hele oogcontour een bijzondere frisheid geeft. De midface en facelift, ook wel midface-lift genoemd, werkt meer op de fascia die de zygomatische regio en de wangen tot aan de bovenlip beïnvloeden. Dit is een bijzonder delicaat gebied, omdat er subtiele esthetische evenwichten zijn, bestaande uit volheid en leegheid van de vetdelen, die veranderen met de leeftijd. Na verloop van tijd wordt veel van het weefsel dat de jukbeenderen hoog en prominent maakt dunner en verschuift het met de wangen mee naar beneden, waardoor het typische beeld van een ouder gezicht ontstaat: volle, hangende wangen en holle jukbeenderen. Een facelift is momenteel de enige radicale en langdurige techniek om de jukbeenderen en wangen effectief te liften en de juiste huidbalans te herstellen. Een halslift concentreert zich op het onderste deel van het gezicht en omvat de hele hals. Met dit type facelift is het mogelijk om overtollige huid in de hele hals en vet achter in de kin tegen te gaan en, in het algemeen, om een even belangrijk gebied als het gezicht weer een frisse, jeugdige uitstraling te geven. Als onderdeel van een halslift is het vaak nodig om resoluut in te grijpen in het overtollige vetweefsel door liposuctie van het submentale gebied uit te voeren. Uiteraard kunnen al deze operaties worden gecombineerd om een totale facelift te verkrijgen of, in veel gevallen, een operatie in combinatie met andere soorten cosmetische chirurgie, zoals blepharoplastie of lipofilling .

Hoe werkt een facelift?

Afhankelijk van het te behandelen gebied wordt een facelift met verschillende technieken uitgevoerd, hoewel deze noodzakelijkerwijs fijne incisies met zich meebrengen. Deze kleine wondjes laten echter geen zichtbare littekens achter, omdat ze slim verborgen zitten in het haar, onder de kin of achter de oren. Bij een volledige facelift wordt de incisie voor het oor gemaakt, langs een pad dat de oorlel omcirkelt en eindigt in de nek, verborgen in het haar. De littekens zijn daarom volledig onzichtbaar. Bij een halslift, vooral als er veel vet in het te verwijderen gebied onder de kin zit, is het nodig om een kleine incisie van ongeveer 3-5 millimeter lang te maken in de natuurlijke groef van het onderste deel van de kin. Zelfs in dit geval is het kleine litteken dat volgt nog steeds niet zichtbaar.

Hoe lang duurt een facelift en welk type verdoving is vereist?

Een facelift is een zeer persoonlijke operatie: alle technieken die de chirurg kent, moeten zorgvuldig worden gekozen en gebruikt in overeenstemming met de gewenste resultaten voor de patiënt, en het is daarom aan de chirurg en de anesthesist om het type verdoving te kiezen dat geschikt is voor het specifieke geval. Een facelift kan worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, met sedatie of onder algehele narcose. De duur van de operatie kan ook variëren: van ongeveer 40 minuten tot meerdere uren. De gemiddelde duur van een facelift is ongeveer twee uur.

Hoeveel kost een facelift in België?

De kosten van een facelift kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van het type facelift, het type algemene of plaatselijke verdoving, eventuele hospitalisatie… Hoe gekwalificeerder de medische staf en hoe uitmuntender de instelling, hoe groter de impact op de uiteindelijke kosten, kosten die worden gemaakt ten behoeve van de eigen veiligheid. Een zeer ervaren chirurg en een even gekwalificeerd team garanderen een grotere kans op een succesvolle operatie en dus op tevredenheid bij de patiënt. Met dit noodzakelijke uitgangspunt kunnen we schatten dat een poliklinische facelift momenteel gemiddeld tussen de € 2000 en € 10.000 kost. Hier is een tabel waarin de faceliftprijzen in België, Turkije en Frankrijk worden vergeleken:

Land

Gemiddelde prijs van een facelift

Kalkoen

Tussen 2.000 en 4.500 euro

België

Tussen 2.000 en 3.500 euro

Frankrijk

Tussen 6.000 en 15.000 euro

Deze kosten zijn voor een volledige facelift: een gedeeltelijke facelift kan minder kosten.

Prijslijst facelift per type

Type faceliftTarievenVerblijf
Cervico-faciale lift2000€5 nachten/6 dagen
Malar lift2000€5 nachten/6 dagen
Voorhoofdslift2000€5 nachten/6 dagen
Volledige facelift2950€6 nachten/7 dagen
Volledige facelift en blepharoplastie3350€6 nachten/7 dagen
Vraag een gepersonaliseerde offerte aan bij Medespoir België door dit formulier in te vullen:

Is een facelift pijnlijk?

Nee, de facelift wordt uitgevoerd onder plaatselijke of algehele verdoving en wordt daarom niet eens gevoeld door de patiënt. Na de operatie is zelfs de chirurgische pijn over het algemeen afwezig: als deze aanwezig is, is deze in ieder geval gering en kan deze onder controle worden gehouden met standaard pijnstillers. Het is normaal dat een licht gevoel van zwaarte in het gezicht en trekkerigheid van de huid aanhoudt, maar dit verdwijnt na een paar dagen. Overgevoeligheid van de huid en lichte zwelling verdwijnen over het algemeen binnen twee tot drie weken.

Zijn facelifts vrij van complicaties?

Net als elke andere chirurgische ingreep kan een facelift risico’s met zich meebrengen tijdens en na de operatie. Hoewel complicaties statistisch gezien zeldzaam zijn en de procedure nu als zeer veilig wordt beschouwd, kunnen alle gebruikelijke complicaties van elke chirurgische ingreep, zoals infectie, hematoom, overmatig bloeden en keloïdvorming, optreden. In zeer zeldzame gevallen kan er tijdelijke of permanente schade aan de aangezichtszenuw optreden. Al deze complicaties worden sterk verminderd als de facelift wordt uitgevoerd door een ervaren chirurg, in erkende en geautoriseerde instellingen en, heel belangrijk, als de patiënt alle aanwijzingen en aanbevelingen die hem voor, tijdens en na de operatie worden uitgelegd, nauwgezet opvolgt.

Verandert een facelift het uiterlijk of de gelaatstrekken?

Absoluut niet. In tegenstelling tot wat sommige mensen uit onwetendheid nog steeds zeggen, is een facelift uitsluitend bedoeld om de tekenen van fysiologische veroudering van de huid, spieren, vet en weefsels van het gezicht en de hals tegen te gaan. Het is niet bedoeld om nieuwe eigenschappen te vormen of bestaande eigenschappen van de patiënt te veranderen. Een geslaagde facelift verfrist en verjongt het gezicht, maar verandert niets aan iemands karakteristieke kenmerken: het gaat alleen maar tegen wat zwaartekracht, celverval en zwaartekracht met iedereen doen. Het resultaat van een goede facelift moet een harmonieus, natuurlijk, getonifieerd en fris gezicht zijn.

Is er een leeftijdsgrens voor een facelift?

Er is geen leeftijdsgrens voor dit type operatie, die ook kan worden uitgevoerd bij patiënten ouder dan 70 en ouder dan 80, mits hun algemene gezondheidstoestand dit natuurlijk toelaat. De gemiddelde leeftijd van patiënten die besluiten om een gedeeltelijke of volledige facelift te ondergaan varieert ook sterk: over het algemeen ligt deze tussen de leeftijd van tussen 40 en 60Het gemiddelde kan echter aanzienlijk veranderen, ook bij jongere patiënten die door hun levensstijl of genetische aanleg al in een vroeg stadium tekenen van gezichtsveroudering vertonen.