De tandheelkunde heeft een aantal technieken en procedures ontwikkeld om verloren tanden te vervangen. Het plaatsen van een kroon op een tandheelkundig implantaat in België is een van de meest geavanceerde en recente technieken. Tandheelkundige implantaten zijn kunstwortels die in het kaakbot worden vastgezet en zijn ontworpen om een gebitsprothese vast te houden. Vandaag de dag is dentale implantologie in België een techniek die goed wordt beheerst door specialisten, met optimale eindresultaten.

Stappen in de plaatsing van een tandheelkundig implantaat

Er zijn verschillende stappen in het proces van het plaatsen van een tandheelkundig implantaat:
 • De patriciër plaatst het implantaat in het bot: dit is de fase van de tandheelkundige ingreep.
 • In een periode van enkele weken kunnen de twee biologische elementen – het bot en het implantaat – een perfecte symbiose aangaan: dit is osteo-integratie.
 • De tandarts plaatst een schroef, maakt een tandafdruk en plaatst vervolgens een kroon: dit is de prothetische fase.
Pose implant dentaire BelgiqueDevis express medespoir belgique

Gratis, vertrouwelijke offerte

Kroon productie procedures

De kroon is het gedeelte van de tand buiten het tandvlees dat bedekt is met glazuur. Het doel van het plaatsen van een kroonprothese is om een gebroken of beschadigde tand te genezen en te beschermen. Voordat een tandkroon wordt geplaatst, moet de tandarts de medische toestand en mondconditie van de patiënt onderzoeken, met name aan de hand van röntgenfoto’s. Dit onderzoek onthult het aantal en de plaats van ontbrekende tanden en de kwaliteit en hoeveelheid bot.

De indruk wekken

De tandarts neemt een afdruk van de te behandelen tand om tandmodellen te verkrijgen die gebruikt kunnen worden om een diagnostische wax-up te maken. Het beeldhouwt een deel van de natuurlijke tand om het gemakkelijker te maken om de prothese te plaatsen. Hij plaatst de tijdelijke kroon en stuurt de afdruk naar het laboratorium. Zodra zowel de tandarts als de patiënt tevreden zijn, gaat de laborant verder met de vervaardiging van de op maat gemaakte permanente kroon. De duur van de pre-operatieve fase varieert.

Het implantaat voorbereiden

 • Een eerste consult met de chirurg en tandarts is essentieel voordat je een implantaat overweegt. implantaatbehandeling .
 • Er wordt een streng klinisch onderzoek uitgevoerd, inclusief twee- en driedimensionale röntgenfoto’s. Met het 3D-beeld kan de gespecialiseerde chirurg de kwaliteit en kwantiteit van het bot rond het toekomstige implantaat beoordelen.
 • De chirurg legt de procedure uit aan de patiënt, de risico’s en de kans op succes.

Een bottransplantaat in de kaak

Voor het plaatsen van een tandheelkundig implantaat is soms bottransplantatie nodig. Dit is vooral het geval bij patiënten met onvoldoende botvolume om het implantaat te plaatsen. De chirurg gebruikt meestal synthetisch bot. De patiënt moet wachten op volledig herstel, wat enkele weken tot enkele maanden kan duren. Als hij de integratie van het bottransplantaat heeft gecontroleerd, gaat hij verder met het plaatsen van het implantaat.

Plaatsing implantaten België

Implantaatchirurgie wordt meestal uitgevoerd tijdens de operatiekamer onder plaatselijke verdoving.
 • De chirurg legt eerst het kaakbot bloot door een incisie te maken in het tandvlees waar het tandheelkundig implantaat zal worden geplaatst.
 • Vervolgens maakt hij een gaatje in het kaakbot en schroeft hij het tandheelkundig implantaat erin.
 • Het bot heeft 3 tot 6 maanden nodig om met het implantaat te vergroeien door middel van osteo-integratie.
 • De chirurg controleert de osseo-integratie van het implantaat met behulp van tandheelkundige röntgenstralen.
 • De tandarts neemt afdrukken van het implantaat en de aangrenzende tanden.
 • De laborant maakt de porseleinen kroon.
 • Bij de laatste afspraak controleert de tandarts of de kroon in de mond van de patiënt past en plaatst hij de kroon met een schroef.