Lang beschouwd als de vijand van schoonheid, wordt er meedogenloos jacht gemaakt op lichaamsvet door middel van vermageringsdiëten en verschillende medische behandelingen. Er is echter een techniek voor cosmetische chirurgie die het beste haalt uit overtollig vet: lipofilling. Dankzij de vooruitgang in chirurgische technieken heeft deze procedure zijn waarde bewezen en is het nu een van de meest toegepaste cosmetische chirurgische ingrepen.

Hoe werkt lipofilling?

Lipofilling is een chirurgische techniek die lijkt op het zelf enten van vetweefsel. De arts verwijdert overtollig vet uit een deel van het lichaam (door liposuctie), zuivert het en injecteert het opnieuw in een ander deel van het lichaam van dezelfde patiënt. Deze procedure heeft daarom een dubbel voordeel: het verwijdert vet uit gebieden waar er te veel is en vergroot het volumein gebieden van het lichaam waar er te weinig is.

Welke delen van het lichaam kunnen baat hebben bij lipostructuur?

In theorie kunnen alle delen van het lichaam worden betrokken bij lipofilling. Deze techniek wordt vaak gebruikt voor de volgende onderdelen:

  • Het gezicht: vettransplantatie is ideaal voor het opvullen van gezichtsrimpels, het opvullen van de lippen en wangen of het hervormen van de neus en kin.
  • Borsten: om de grootte en vorm van de borsten te vergroten, om asymmetrie van de borst te corrigeren, om de contour van de borst te verbeteren als onderdeel van een borstreconstructie…
  • De billen: de beroemde Braziliaanse billenlift, die momenteel erg in de mode is, is volledig gebaseerd op lipofilling.
  • Intieme delen: lipostructuur geïndiceerd bij bepaalde intieme operaties voor mannen (penoplastie) of vrouwen (nymphoplastie)

Wat zijn de voordelen van lipofilling?

Remodelleren door injectie van autoloog vet biedt verschillende voordelen:

  • Een 100% natuurlijke techniek : ideaal voor wie implantaten en fillers wil vermijden.
  • Geen risico op afstoting: aangezien het geënte vet van de patiënt zelf afkomstig is.
  • Een verbetering van de huidkwaliteit, die de voordelen van lipofilling in het gezicht accentueert. Voor ouderen kan een lipostructuur van het gezicht zelfs een alternatief zijn voor een facelift, die veel invasiever is.
  • Zeer discrete littekens: ze meten nauwelijks 1 mm en zijn vrijwel onzichtbaar.
  • Een blijvend resultaat: nadat de transplantatie is uitgevoerd, hebben de getransfereerde vetcellen, adipocyten genoemd, een levensduur die vergelijkbaar is met die van het omringende weefsel.