Tandprothesen zijn medische hulpmiddelen die worden gebruikt om ontbrekende tanden te vervangen en de kauwfunctie en esthetiek van het gebit te herstellen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en variëren naargelang de specifieke behoeften van elke patiënt.

Wat is een kunstgebit?

Een gebitsprothese is een kunstmatige voorziening die in de mond wordt geplaatst ter vervanging van een of meer ontbrekende tanden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen :

Bovenste kunstgebit :

  • Kroon: vervangt een enkele tand en wordt op de tandwortel geschroefd of gelijmd.
  • Vaste prothese: meerdere kronen of bruggen die aan elkaar worden gelijmd om een opening in het gebit op te vullen.
  • Gedeeltelijke uitneembare prothese: metalen hulpstuk bedekt met kunsthars dat over de overgebleven tanden wordt geplaatst om enkele tanden te vervangen.

Onderste kunstgebit :

  • Volledige uitneembare prothese: deze prothese, ook wel “kunstgebit” genoemd, vervangt alle ondertanden door middel van een acrylplaat die op het tandvlees wordt geklemd.

In beide gevallen worden de prothesen ontworpen in samenwerking met een tandtechnicus op basis van kaakafdrukken die door de tandarts zijn genomen. Ze helpen bij het herstellen van een goede occlusie en een acceptabel esthetisch uiterlijk bij het glimlachen. Ze gaan ongeveer 5-10 jaar mee.

Soorten kunstgebitten

Gedeeltelijk kunstgebit

Een gedeeltelijk kunstgebit wordt gebruikt als er een paar tanden ontbreken in de mond van de patiënt. Ze passen over de overgebleven tanden en worden meestal ondersteund door metalen klemmen of beugels.

Volledig kunstgebit

Volledige gebitsprotheses, ook wel kunstgebitten genoemd, worden gebruikt als alle tanden in een tandboog ontbreken. Ze rusten op het tandvlees en kunnen door de patiënt worden verwijderd en vervangen.

Vaste tandprothesen

Vaste tandprothesen, zoals kronen en bruggen, zijn permanente tandheelkundige restauraties die worden vastgezet op aangrenzende tanden of tandheelkundige implantaten. Ze bieden een duurzame oplossing voor het vervangen van ontbrekende tanden en zijn ontworpen om eruit te zien en te functioneren als natuurlijke tanden.

Tandprothesen op implantaten

Implantaatgedragen kunstgebitten (ALL-ON-4) zijn vaste gebitsprothesen die worden ondersteund door tandheelkundige implantaten die in het kaakbot worden geplaatst. Ze bieden een stabiele en veilige oplossing voor het vervangen van ontbrekende tanden en kunnen de kauwfunctie en de esthetiek van het gebit aanzienlijk verbeteren.

Prijzen van tandprothesen

De prijzen voor kunstgebitten variëren afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het type kunstgebit, het gebruikte materiaal, de complexiteit van de behandeling en de geografische locatie van de tandartspraktijk. Hier volgen enkele schattingen van gemiddelde prijzen voor verschillende soorten kunstgebitten:

  • Gedeeltelijk kunstgebit: tussen €300 en €1.000 per tandboog
  • Volledig kunstgebit: tussen €600 en €2.000 voor een volledige boog
  • Vaste prothesen (kronen en bruggen): tussen €500 en €1.500 per eenheid
  • Tandprothesen op implantaten: tussen €1.000 en €3.000 per implantaat, bovenop de kosten van het implantaat zelf

Het is belangrijk om een tandarts te raadplegen voor een nauwkeurige prijsopgave, omdat de prijzen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke behoeften van elke patiënt en de aanbevelingen van de tandarts.

Voordelen van tandprothesen

Tandprothesen bieden een effectieve oplossing voor het vervangen van ontbrekende tanden en het herstellen van de kauwfunctie en de esthetiek van het gebit. Naast deze voor de hand liggende voordelen bieden ze ook vele andere voordelen die de levenskwaliteit van patiënten kunnen verbeteren. Hier volgen enkele van de belangrijkste voordelen van gebitsprotheses:

Restauratie van de glimlach

Tandprothesen kunnen helpen bij het herstellen van een stralende lach door ontbrekende of beschadigde tanden te vervangen. Dit kan een aanzienlijke impact hebben op het zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde van de patiënt, waardoor hij of zij weer kan lachen zonder schaamte of verlegenheid.

Verbeterde kauwfunctie

Met een kunstgebit kunnen patiënten comfortabel kauwen en eten, wat hun voeding en algemene welzijn kan verbeteren. Door het kauwvermogen te herstellen, helpt een kunstgebit bij het behouden van een gezond, evenwichtig dieet.

Behoud van gezichtsstructuur

Ontbrekende tanden kunnen leiden tot een verlies van botvolume in de kaak, wat de gezichtsstructuur kan beïnvloeden en kan leiden tot verslapte wangen en lippen. Tandprothesen kunnen dit botverlies voorkomen door ontbrekende tanden te vervangen en de gezichtsstructuur te behouden.

Correctie van spraakproblemen

Ontbrekende of verkeerd uitgelijnde tanden kunnen de uitspraak en duidelijkheid van spraak beïnvloeden. Door ontbrekende tanden te vervangen door een kunstgebit kunnen patiënten hun spraakproblemen corrigeren en duidelijker spreken.

Comfort en aanpassing

Moderne kunstgebitten zijn ontworpen om optimaal comfort te bieden en perfect in de mond van de patiënt te passen. Dankzij de technologische vooruitgang is het kunstgebit comfortabeler en ziet het er natuurlijker uit dan ooit, waardoor patiënten het met vertrouwen en zonder ongemak kunnen dragen.

Samenstelling en materialen van tandprothesen

Kunstgebitten worden gemaakt van verschillende materialen, elk met hun eigen voordelen op het gebied van duurzaamheid, esthetiek en comfort. In dit artikel gaan we in op de samenstellingen en materialen die het meest worden gebruikt bij de vervaardiging van kunstgebitten.

Samenstelling van tandprothesen

Tandprothesen kunnen uit verschillende onderdelen bestaan, waaronder :

De basis

De basis van de prothese is het deel dat op het tandvlees of de tandheelkundige implantaten rust. Het is meestal gemaakt van acrylhars of metaal, afhankelijk van het type prothese en de voorkeuren van de patiënt.

Kunsttanden

Kunsttanden zijn het zichtbare deel van de gebitsprothese en zijn ontworpen om zo veel mogelijk op natuurlijke tanden te lijken. Ze kunnen worden gemaakt van acrylhars of keramiek en bieden een realistische esthetiek en een effectieve kauwfunctie.

Bevestigingsmiddelen

Bij een gedeeltelijke prothese worden hulpstukken gebruikt om de prothese aan de resterende tanden vast te maken. Deze hulpstukken kunnen van metaal of flexibel materiaal zijn en zorgen voor een veilige en comfortabele pasvorm.

Tandprothese materialen

Acrylhars

Acrylhars is een van de meest gebruikte materialen voor het maken van de basis en tanden van een kunstgebit. Het is duurzaam, licht en kan gemakkelijk worden aangepast voor optimaal comfort. Bovendien kan het een kleurtje krijgen dat past bij de natuurlijke kleur van tandvlees en tanden.

Keramiek

Keramiek wordt vaak gebruikt om kunsttanden voor kunstgebitten te maken omdat het het uiterlijk van natuurlijke tanden kan nabootsen. Het is bestand tegen vlekken en biedt een realistische esthetiek, waardoor het een populaire keuze is voor vaste kunstgebitten zoals kronen en bruggen.

Metalen

Sommige soorten prothesen, zoals gedeeltelijke prothesen, kunnen worden gemaakt van metalen zoals kobaltchroom of titanium. Deze materialen zijn duurzaam, corrosiebestendig en bieden een goede stabiliteit voor een stevige bevestiging.

Ontwerpen en aanmeten van tandprothesen

Het ontwerpen en aanmeten van een gebitsprothese omvat verschillende essentiële stappen, van de eerste diagnose tot het definitief aanmeten van de prothese.

Eerste consult

Tijdens uw eerste afspraak zal uw tandarts uw mond grondig onderzoeken om vast te stellen welke prothese u nodig hebt. Hij of zij bespreekt ook uw doelen, uw zorgen en de verschillende behandelopties.

Vingerafdrukken nemen

Zodra het behandelplan is vastgesteld, worden er afdrukken van uw mond genomen om een op maat gemaakte gebitsprothese te maken. Met deze afdrukken kunnen we een prothese maken die perfect in uw mond past en optimaal comfort biedt.

Vervaardiging van de prothese

De afdrukken worden naar een gespecialiseerd tandtechnisch laboratorium gestuurd, waar de gebitsprothese volgens de specificaties van de tandarts wordt gemaakt. De materialen die tijdens het eerste consult zijn gekozen, worden gebruikt om een prothese te maken die voldoet aan uw esthetische en functionele behoeften.

Tests en aanpassingen

Zodra de gebitsprothese is gemaakt, gaat u terug naar uw tandarts voor proefbehandelingen en aanpassingen. De tandarts zal ervoor zorgen dat de prothese goed in uw mond past en zal de nodige aanpassingen doen om een comfortabele en nauwkeurige pasvorm te garanderen.

Definitieve installatie

Zodra de gebitsprothese perfect in uw mond past en aan uw verwachtingen voldoet, wordt deze permanent op zijn plaats bevestigd. De tandarts zorgt ervoor dat de prothese stevig vastzit en dat deze een optimale kauwfunctie biedt.

Bewaking en onderhoud

Nadat het kunstgebit is aangemeten, geeft uw tandarts u instructies over hoe u het moet onderhouden en schoonmaken. Er worden ook regelmatig vervolgafspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat de prothese in goede conditie blijft en goed functioneert.

Veelgestelde vragen

Heeft u vragen over tandprothesen? U bent niet de enige! In deze FAQ beantwoorden we de meest gestelde vragen om u te helpen deze tandheelkundige restauratiehulpmiddelen beter te begrijpen.

Hoe lang gaat een kunstgebit mee?

De levensduur van kunstgebitten varieert afhankelijk van een aantal factoren, waaronder hoe goed ze worden onderhouden, de kwaliteit van de gebruikte materialen en de eetgewoonten van de patiënt. Over het algemeen kan een goed onderhouden kunstgebit 5 tot 10 jaar of zelfs langer meegaan.

Is het dragen van een kunstgebit pijnlijk?

Een kunstgebit kan aanvankelijk wat ongemak of pijn veroorzaken als je het voor het eerst draagt, maar dit zal na verloop van tijd afnemen als je eraan gewend raakt. Als je aanhoudende pijn ervaart, raadpleeg dan je tandarts voor aanpassingen.

Hoe moet een kunstgebit worden onderhouden?

Voor de verzorging van uw kunstgebit is het belangrijk dat u het dagelijks schoonmaakt met een zachte tandenborstel en een speciaal reinigingsmiddel voor kunstgebitten. Stel ze niet bloot aan hoge temperaturen of schurende chemicaliën en bewaar ze in schoon water als u ze niet gebruikt.

Kan een kunstgebit worden gerepareerd in geval van schade?

Ja, een kunstgebit kan meestal worden gerepareerd in geval van kleine beschadigingen, zoals scheurtjes of breuk. Neem zo snel mogelijk contact op met uw tandarts als u schade aan uw kunstgebit opmerkt, want snelle reparatie kan ernstiger problemen in de toekomst voorkomen.

Wordt een kunstgebit gedekt door de tandartsverzekering?

De dekking voor kunstgebitten varieert afhankelijk van uw specifieke tandartsverzekering. Sommige verzekeringen dekken de kosten van een kunstgebit gedeeltelijk of volledig, terwijl andere beperkingen of uitsluitingen kunnen hebben. Raadpleeg uw verzekeringsmaatschappij voor meer informatie over uw dekking.

Kunnen tandprothesen worden gebruikt om een enkele tand te vervangen?

Ja, een kunstgebit kan worden gebruikt om een enkele ontbrekende tand te vervangen. Opties zijn onder andere tandheelkundige bruggen en tandheelkundige implantaten, die een vaste, permanente oplossing bieden om een afzonderlijke tand te vervangen.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.